SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ logo UHLÍŘSKÉ JANOVICE

Podzimní hasičské soutěže mladých hasičů


Se začátkem nového školního roku se s hasičskými soutěžemi mladých hasičů doslova „roztrhl pytel“. Vzhledem k tomu, že popsat podrobně všechny by bylo na samostatné noviny, zmíním se v tomto článku pouze o třech….
Krajské setkání přípravek neboli Plamínek
V neděli 15. září se na hřišti TJ Sokol Libiš na okrese Mělník uskutečnilo Krajské setkání přípravek, tedy nejmladších dětí z řad hasičů ve věku 3-6let. Soutěže se zúčastnilo celkem 28 družstev z celého středočeského kraje a nechybělo ani družstvo „piškotů“ z Uhlířských Janovic. Děti se představily ve čtyřech disciplínách, a ač na trénink nebylo příliš prostoru ani času, zvládly své účinkování se ctí a celkově pod vedením Káti Vondráčkové obsadily krásné 7. místo.
Memoriál Stanislava a Petra Jechových
Již XVI. ročník soutěže v běhu na 60 m překážek uspořádal Sbor dobrovolných hasičů Uhlířské Janovice jako poctu svým zesnulým starostům. Letošního ročníku se zúčastnilo celkem 121 dětí v šesti kategoriích. Díky finanční podpoře Města Uhlířské Janovice a sponzorským darům se drobného ocenění dočkali všichni účastníci této soutěže. V kategorii mladší přípravka, což jsou děti do pěti let, si nejlépe vedli dva janovičtí chlapci – Štěpánek Bílek a Vašík Juřena. Na třetím místě v této kategorii pak skončila Anne Maria Varga ze Záboří nad Labem. V kategorii přípravka, tedy dětí ve věku šest a sedm let, se z pohárů za vítězství také radovali dva janovičtí. Na prvním místě skončil Vašík Vondráček a na druhém Míša Čermák. Třetí místo pak putovalo do Starého Kolína zásluhou Sofie Lungové. Po vyhlášení přípravkových kategorií a předání cen těm nejmenším, se na startu představily kategorie mladších dívek a mladších chlapců (8-11let). Kategorii mladších dívek vyhrála Karina Mykytyuk ze Starého Kolína, druhé místo zůstalo doma díky výkonu Lucky Prchalové a třetí místo putovalo do Starého Kolína za Sofií Tyšerovou. Kategorii mladších chlapců opanoval domácí Matěj Mašek před druhým Tomášem Adámkem. Pohár za třetí místo získal za svůj výkon Ondřej Čáslava z Třebovle. Po kategorii mladších se startovní pole opět trochu zrychlilo, neboť se trať připravila pro kategorie starších dívek a starších chlapců (12 až 15 let). Kategorie starších dívek byla jedinou kategorií, ve které žádný z pohárů nezůstal u svěřenců našeho kolektivu. Nejrychleji běžela Kateřina Kotrbáčková z Nalžovic, následovaná Nelou Bížovou se Starého Kolína a Terezou Nouzeckou z Kosovy Hory. Velkou radost jsme ale opět měli v kategorii starších chlapců, kde v opakovaném pokusu zabral Michal Rezner a v této kategorii si doběhl pro vítězství. Druhé místo putovalo do Klučova díky Vojtěchu Vycpálkovi a pohár za třetí nejrychlejší čas získal domácí Vlastimil Trnka. Počasí bylo tentokrát tak trochu aprílové. Chvilku sluníčko a chvilku déšť, ale soutěž měla celkem hladký průběh a pár kapek deště nikomu až tolik nevadilo. Všichni účastníci byli dekorováni dřevěnými medailemi, obdarováni drobnými dárky a nejlepší tři v každé kategorii si za své výkony odváželi poháry. Ceny závodníci přebírali z rukou Pavly Jechové, za což bych chtěla této mladé slečně moc poděkovat. Díky patří i všem organizátorům této akce, Městu Uhlířské Janovice za finanční podporu, sponzorům za ceny, Milanu Kocourkovi za moderování celého dne a všem závodníkům a fanouškům za úžasnou atmosféru.
Podzimní kolo okresní soutěže – hry Plamen
Za nádherného slunného počasí začal v sobotu 12.října další ročník hry Plamen. Kutnohorský atletický stadion přivítal čtyři družstva přípravky, jedenáct družstev mladších žáků a osm družstev starších žáků z celého kutnohorského okresu, která se utkala ve třech různých štafetových bězích. Uhlířskojanovický kolektiv mladých hasičů na tuto soutěž vyslal jedno družstvo přípravky, jedno družstvo starších a tři družstva mladších žáků. Ve všech třech kategoriích se našim družstvům podařilo zvítězit a získat tak výbornou pozici pro další, jarní klání. V mladší kategorii pak krom prvního místa družstva A naše družstva vybojovala třetí (družstvo B – Draci) a osmé (družstvo C – Kopretinky) místo. Ač by se mohlo zdát, že s přibývajícím podzimem končíme se soutěžní aktivitou, není to tak úplně pravda… Ale o tom zase jindy…
Za SDH Uhlířské Janovice M.Vondráčková
FOTO: Lucie Šachlová

Kontakty